-->

5. januar 2016

Speciale om jerseytyrekalve

På besøg hos Jersey Græskalv

Jeg er ved at være ved enden med min kandidatuddannelsen 'Integrated Food Studies' som jeg læser på Aalborg Universitet i Sydhavnen. Lige nu er jeg nemlig i fuld gang med mit speciale, og derfor vil jeg gerne undskylde på forhånd, for jeg kan allerede nu mærke at det ikke bliver til så mange indlæg eller opskrifter herfra. Når man kommer hjem efter en lang dag på studiet, så har jeg simpelthen kun overskud til at lave klassikerne herhjemme, men jeg skal nok vende stærkt tilbage snart ;)

Men nu da jeg ikke har tid til at eksperimentere i køkkenet, vil jeg da fortælle jer lidt om hvad mit speciale skal omhandle. Jeg er jo stor øko-tilhænger og samtidig har jeg et kæmpe dyrehjerte. Disse to ting har jeg været så heldig at kunne kombinere ved at gå ind i problemstillingen omkring aflivningen af jerseytyrekalve i både den økologiske og konventionelle malkeproduktion.

Mit speciale skal omhandle hvordan man kan gøre jerseytyrekalve til en ressource istedet for det "spildprodukt" som det er idag. Over 30.000 tyrekalve (primært jersey) bliver hvert år aflivet kort efter fødslen, da jerseykoen er en meget mager ko og derfor kan det ikke betale sig for landmændende at fede de små tyrekalve op. Og da de jo ikke giver mælk, ligesom kvierne - ja så er "den lette" udvej at aflive dem straks.

Det er bare ikke så let en udvej. Det er hverken sjovt for landmændende eller etisk korrekt at aflive disse skønne dyr kort efter fødslen. Det er en virkelig stor problemstilling i landbruget - både i det økologiske og konventionelle - og i mit speciale vil jeg undersøge måder hvorpå det kan blive rentabelt for landmændende at fede de små tyrekalve op, så de undgår aflivningerne. Derudover vil jeg se på,  hvordan markedsmulighederne er for at sælge jerseykalvekødet, som faktisk bliver sammenlignet med kobekød og er flittigt brugt på især gourmetrestauranter, da kødet har en helt unik fedtsyresammensætning og fedtmarmorering. Derudover vil jeg undersøge hvordan kødet skal markedsføres for at vinde forbrugernes hjerter og hvordan man videre kan produktudvikle på det.

Jeg tager udgangspunkt i fire cases; Thise & Ko som er et projekt Thise Mejeri netop lancerede sidste sommer, Jersey Græskalv, Velfærdsdelikatesser fra Dyrenes Beskyttelse og Kalø Kalven fra Kalø Øklologiske Landbrugsskole. Jeg har besøgt og snakket med interessenter fra hver af disse projekter og ser frem til at arbejde videre med de spændende cases.

På besøg hos Kalø Økologiske Landbrugsskole


Ingen kommentarer:

Send en kommentar