-->

13. januar 2015

Madbloggerudfordringen #6: Spis lokaltEndnu en udfordring er blevet givet til os madbloggere - denne gang i samarbejde med Forbrugerrådet Tænk der har spurgt, hvad lokalt producerede råvarer og produkter betyder på bloggen - hvis det overhovedet har en betydning? 

Lokal gårdbutik
Foto: http://www.lollefrugt.dk/gaardbutik.htm
Denne udfordring kunne jeg simpelthen ikke lade være med at tage del i, da jeg har en mening om emnet og da det også er en diskussion, der oftest har været i forbindelse med mit tidligere studie i Ernæring og Sundhed. Det er for den sags skyld også et centralt emne på mit nuværende studie, for det er et emne, man sjældent kommer til enighed i.

Først vil jeg lige fortælle om min tilgang til de fødevarer jeg køber og spiser og hvor at jeg ligger mit fokus. 
I min verden har økologi en særlig stor rolle. Mine indkøb består nok af 60-70 % økologiske råvarer og resten bliver prioriteret efter danske, nøglehulsmærket og til sidst de konventionelle. Økologien er for mig den eneste rigtige vej, og jeg synes at det giver så god mening, at det er dumt at lade være. For hvem gider at have fødevarer pumpet med e-numre, salt og tilsætningsstoffer? Og hvor mange ville mon kunne stå indenfor dyrevelfærden, hvis de kom ud på produktionsgårdene og så de reelle forhold? Ikke mange gætter jeg på......

Og det er trist.. Det er trist at vi er nået dertil, hvor et stykke kød i køledisken ikke automatisk henleder vores tanker på dyret og dets levevilkår, men istedet på en kotelet eller en kyllingefilet. 
Jeg mener, at der har været en trist udvikling, der har gjort, at vi simpelthen er kommet længere og længere væk fra vores landbrug og dermed ikke har en basis viden om, hvordan dyrene mon er blevet opdrættet, for det er jo bare en filet i en plastikbakke. Måske er det også derfor, at vi danskere år efter år topper listerne over de mest kød-spisende nationer? Jeg ved ikke med dig, men jeg synes det er gået over gevind!

Åbent landbrug for forbrugere
Foto: http://www.vandmoellen.dk/dansk/landbruget.htm
Heldigvis har vi i de senere år, set en modtendens imod den industrialiserede produktion af dyr og andre fødevarer, og trends omkring lokal mad, bæredygtighed, økologi mm. er kommet i fokus. Dette betyder at en hel del af danskerne er begyndt at tænke over, hvad det er de putter i munden og hvad det egentlig indeholder. Samtidig er lokale fødevaremarkeder skudt op rundt omkring i det ganske danske land og flere og flere gårde åbner op til høstmarkeder, åbent-landbrug og laver gårdbutikker med salg af lokale delikatesser. Dette er en rigtig dejlig udvikling, som jeg tror får stor betydning for vores fremtidige syn på fødevareproduktion.

Nå, tilbage til de lokale fødevarer. For mig ligger problemet oftest i, hvordan lokale fødevarer defineres. Er fødevarer lokale hvis de kommer fra ens egen by, fra kommunen, regionen eller er fødevarer fra hele Danmark egentlig ikke lokale? Og hvis du bor i København, er det så ikke mere lokalt at købe fødevarer fra Malmø end fra Jylland set i forhold til transporttid? 

Torvehallernes grøntmarked med lokalt frugt og grønt
Foto: Tripadviser
Spørgsmål som disse kan være svære at nå til enighed om, men for mig er alle danske varer også lokale. Derfor gør jeg også en dyd i, at købe danske varer når det er muligt, for at støtte op om de danske landmænd i hele landet. En anden måde hvorpå jeg støtter op om de lokale eller små producenter, er ved at høste frugt og grønt når jeg er på besøg hos mine forældre, at handle lokale delikatesser ind i Torvehallerne nogle gange, eller når jeg f.eks. er i sommerhus på Langeland, så at købe æg og grønt hos nabogården. På denne måde, kan man støtte de lokale og små producenter, istedet for at handle ind i den nærmeste døgnnetto.


Det er dog svært på et SU-budget at handle ind i Torvehallerne, og det er da også en sjældenhed at det sker hos mig. Så mit bedste #spislokalt-tip er nok at prøve at støtte op om de lokale markeder, især hvis du er ferie i det danske land,og ellers så gå efter de danske fødevarer, eller måske endda danske og økologiske næste gang du handler ind! :)

Læs mere på Forbrugerrådets egen hjemmeside:
http://taenk.dk/spis-lokale-foedevarer-og-stoet-dit-lokalomraade

#Spislokalt

Ingen kommentarer:

Send en kommentar